Ako sa líši jaguár od pantera: opis a rozdiely

Na svete nie sú žiadne krásnejšie a pôvabnejšie zvieratá ako zástupcovia mačacej rodiny. V zoologických záhradách a v prírode môžete vidieť obrovské množstvo krásnych a obrovských mačiek, medzi ktoré patria aj jaguári a nohavičky.

Jaguar

Tento americký zástupca rodiny mačiek má podobný vzhľad ako leopard, zároveň je však niekoľkokrát väčší ako jeho veľkosť a sila. Nie každý dokáže rozlíšiť jaguára od leoparda, od seba sa odlišuje veľkosťou škvŕn.

Jaguár je dravé zviera patriace do čeľade mačiek a rodu Panther. Na území oboch Amerík je toto zviera jediným zástupcom vyššie uvedeného rodu. V rodine mačiek je jaguár na treťom mieste.

Toto zviera je dosť ťažké na to, aby si všimlo, čo sa týka jeho prirodzeného biotopu, skôr ho môžete počuť ako prvé a potom ho vidieť na vlastné oči. Podľa zoológov sa hlas jaguára podobá zvuku chrapľavého kašľa.

Vonkajšia štruktúra

\ t

Bez chvosta je dĺžka trupu tejto mačkyod 120 do 180 cm , chvost je 45 až 75 cm, hmotnosť zvierat sa môže pohybovať od 30 do 120 kg. Výška mačky v kohútiku je 68 - 81 cm.

V prirodzenom prostredí žije dravec asi 10 rokov. V zajatí žili niektoré exempláre 25 rokov. Vrchol úmrtnosti zvierat sa vyskytuje vo veku 2 rokov.

Druhy a distribúcia jaguára

\ t

K dnešnému dňu sa zoológovia rozhodli vyradiť takéto prípadyDruhy jaguárov ako:

  1. Panthera onca onca - prebýva predovšetkým v dažďových lesoch rastúcich v Amazónii.
  2. Panthera onca peruvianus - charakteristická pre krajiny ako Peru a Ekvádor.
  3. Panthera onca hernandesii - žije na mexickom území.
  4. Panthera onca arizonensis - pochádza z americkej Arizony do Mexika.
  5. Panthera onca centralis - oblasť distribúcie zvieraťa - Stredná Amerika.
  6. Panthera onca goldmani - žije v Belize v Mexiku v Guatemale.
  7. Panthera onca veracrusis - centrálny Texas (dnes tento druh neexistuje).
  8. Panthera onca palustris - južná Brazília.
  9. Panthera onca paraguensis - Paraguaj.

Miesto výskytu jaguára

\ t

Jaguári dávajú prednosť usadzovaniu sa na území stepí a vo svetlých lesoch, túto mačku možno nájsť aj v miestach rastu vlhkých bažinatých lesov a vysokých púštnych lesov.

Poľovníctvo

Jaguár sa vôbec nebojí vody, je vynikajúcim plavcom a tiež miluje lov rôznych riečnych a jazerných obyvateľov. Kŕmne dávky sú:

  • Ryby.
  • Korytnačky.
  • Kapibari.
  • Tapíry.
  • Opice.

Jaguár uprednostňuje lov z brehu, so silnými údermi labiek, vyhadzovaním koristi a lezením opíc na stromy.

Progeny

Gravidita ženy je približne13 týždňov . Narodil sa z jaguárov od 1 do 4 mačiatok.

Panther

Panteri sa zvyčajne označujú ako veľké zvieratá patriace do rodiny mačiek. Termín "panter" jekolektívny názov pre zvieratá, ako napríklad:

  • Lvi.
  • Tigre.
  • Leopardi.
  • Jaguars.

Predpokladom pre tieto zvieratá je prítomnosť tmavej farby, ale doteraz nebol preukázaný dôkaz o existencii čierneho leva v prírode.

Charakteristiky zvierat

\ t

Panter je dnes považovaný za dravé zviera patriace do čeľade mačiek a má čiernu farbu, proti ktorej je možné vidieť škvrny, ktoré majú tmavšiu farbu.

Vo väčšine prípadov sa preto panter považuje za leoparda a jaguára, pre tieto predátory je čierna farba srsti. Samice týchto zvierat sa často nazývajú čierne pančuchy. Táto farba v prírodných podmienkach pôsobí ako vynikajúci prevlek.

Panther sídli hlavne na africkom kontinente, nachádza sa v juhovýchodnej časti Európy, v niekoľkých ázijských krajinách a na oboch amerických kontinentoch.

Štruktúra pantera

Toto zviera má veľmi predĺžené telo s nízkou sakrálnou plochou. Dĺžka tela je91–180 cm(bez chvosta), chvost sa odhaduje na 75–110 cm, úlovky telesnej hmotnostiod 30 do 100 kg .

Hlava zvieraťa má pôsobivú veľkosť, jeho predná časť je predĺžená. Na hlave pantera môžete vidieť malé zaoblené krátke uši.

Farba zvieraťa je zvyčajne prezentovaná v rovnakom farebnom rozsahu, ale niekedy sú na ňom priečne pruhy alebo čierne škvrny. Panther má špeciálneštruktúra hrtanu je sublingválnym aparátom, ktorý poskytuje zvieraťu možnosť hlasného hučania.

Panther Hunting a Progeny

Panthers predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudstvo, pretože sa radi usadzujú v blízkosti ľudského obydlia. Panther je hlavný kanibal v celej rodine mačiek. Ak je zviera hladné, môže hodiť na akýkoľvek pohybujúci sa predmet (zviera, vták).

U takýchto mačiek sa zvyčajne narodíaž 4 mačiatka .

Všeobecné a rozdiely medzi Jaguarom a Pantherom

Všeobecne:

  • Nohavičky a jaguáre patria do rovnakej rodiny - mačiek.
  • Obaja zástupcovia sú predátori.

Rozdiely:

  1. Termín „panter“ je široký ako „jaguár“, čo je spôsobené tým, že jaguár je vo svojej podstate typom pantera (celý samostatný druh mačky).
  2. Panter sa môže líšiť od jaguára vo farbe kože: v pante - čiernom, v jaguáre - hnedej pšenici.
  3. Jaguár je rýchlejšie zviera, môže dosiahnuť rýchlosť až 90 km /h, rýchlosť pantera je 60 km /h.
  4. Jaguári žijú hlavne na amerických kontinentoch, no väčšinou žijú v tropických krajinách.