Ako sa medveď grizzly líši od medveďa hnedého?

Medveď je jedným z najväčších cicavcov. Je hrdinom eposu, rozprávok a legiend. Medveď hnedý možno vidieť v zoologickej záhrade, ale aby ste sa mohli pozrieť na grizzly, budete musieť ísť na americký kontinent.

Medveď grizzly

Takzvanýpoddruh medveďa hnedéhožijúceho v Severnej Amerike. Oblasť distribúcie tohto zvieraťa patrí na Aljašku a západné oblasti Kanady. V Spojených štátoch sa medveď nachádza v známej Yellowstonskej rezervácii, v Montane av severozápadnom Washingtone.

Medveď grizzly

V skutočnosti dnes nie je presne známe, aká skutočnosť by mala byť medveďom nazývaná „medveď grizzly“. Častejšie sa to nazýva kontinentálna americká rasa.

Mnohí výskumníci sa domnievajú, že grizzly je lepšie známy ako severoamerický medveď hnedý (iný názov), izolovaný druh žijúci v hlbinách severoamerického kontinentu, ako aj na Cape Kodiak.

Prvá zmienka o medveďovi grizzly siaha do roku 1784, keď o ňom písal anglický prírodovedec Thomas Pennant. Hoci on sám nevidel živého zvieraťa v živom, omnoho menej mŕtvom stave, zostavil opis grizzly, vedený údajmi z turistických záznamov amerických priekopníkov.

V roku 1806 bol generál Zebulon Pike predstavený americkej spoločnosti v štúdiu nových teritórií dvoma medveďmi grizzly, ktoré v tom čase armáda ponáhľala darovať prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi.

Medveď grizzly bol opäť opísaný už v roku 1815 ako „hrozný medveď“.

Od roku 1967 nazývali „grizzlies“ všetkých veľkých medveďov žijúcich na Aljaške.

Charakterizácia zvierat

\ t

Podľa štruktúry jej tela je grizzly veľmi podobný svojmu sibírskemu príbuznému. Takýto medveď má veľmi pôsobivú veľkú veľkosť -od 450 kilogramov a viac . Preferuje žiť na pobreží a z väčšej časti sa živí rybami z lososa. Tí jedinci, ktorí sa nachádzajú v lese, sú vegetariáni a lapači.

Veľkosť zvieraťa, jeho farba srsti a spôsob života určujú podmienky, v ktorých sa nachádza.

Vzťahy s ľuďmi

Americkí pionieri, ktorí opísali grizzlies ako drsné a divoké zviera, neustále túžia po ľudskej krvi, očarili ich príbehy, v dôsledku čoho mali ľudia mylnú predstavu o medveďovi.

Medveď nikdy nepovažuje človeka za jeho potenciálnu korisť, pokiaľ ho tá istá osoba otvorene nenapadne, alebo zviera nezažije najsilnejší hlad.

Poľnohospodári v XIX storočí, rovnako ako na samom začiatku XX storočia, aktívne vyhladil obyvateľstvo grizzly, a tak sa snažia chrániť svoj dobytok pred útokmi. Mnoho zvierat bolo zabitých ako trofej.

V súčasnosti je grizzly chránená federálnou vládou USA, moderné zvieratá z veľkej časti žijú v národnomparky.

Medveď hnedý

Hnedý alebo obyčajný medveď sa zvyčajne nazýva veľké dravé zviera patriace k rodine medveďov.

V dávnych dobách medveď hnedý žil na európskom kontinente a mohol byť videný aj v niekoľkých ázijských krajinách (Čína, Japonsko).

Medveď hnedý

Dnes sa nachádza v škandinávskych krajinách (Škandinávia, Nórsko), v západnej časti Európy (Pyreneje, Alpy, Apeniny), vo Fínsku, Karpatoch, Rusku, Japonsku, Číne, Kórejskom polostrove a tak ďalej. Vo Fínsku má toto zviera status posvätného.

V súčasnosti existuje asi 80 poddruhov tohto zvieraťa, z ktorých najznámejšími sú:

  1. Medveď hnedý sibírsky.
  2. Appeninsky.
  3. Tien Shan.
  4. Japonci.
  5. Medveď grizzly.
  6. Kodiak.
  7. Tibetský a tak ďalej.

Medveď hnedý sibírsky

Vzhľad medveďa hnedého

\ t

Hmotnosť medveďa hnedého sa meníod 400 ton(najmenšie exempláre) do kilogramudo 1000 kilogramov(väčšie zvieratá). Samce sú vždy asi 1,5 krát väčšie ako samice.

Medveď má silné telo s obrovským papulou, na ktorom sú relatívne malé uši a oči. Chvost zvieraťa vo veľkosti je malý, len asi 65 až 210 milimetrov, takže nie je veľmi viditeľný kvôli hrubej srsti. Medveď má obrovské silné labky s piatimi prstami, na koncoch ktorých sú dlhé (až 10 centimetrov) nepripútané pazúry.Srsť zvieraťa je rovnomerne sfarbená, hrubá.

Farba medveďa hnedého sa môže líšiť nielen v rámci rôznych častí distribučnej oblasti, ale aj v rámci toho istého regiónu bydliska. Farba srsti môže byť svetlá, hnedá, čierna, sivobiela.

Medveď sa rozmnožuje len raz za rok, toto obdobie trvá od jari do jesene.

Obraz života

Medveď sa považuje za obydlia lesa: v Rusku uprednostňuje usadiť sa v lesoch, kde prevládajú vetrovky, v Európe - v horských lesoch, v Severnej a Južnej Amerike - na pobreží av otvorených oblastiach (tundra), ako aj na alpských lúkach.

Spoločný medzi medveďom grizzly a medveďom hnedým

  • Medveď grizzly je poddruh medveďa hnedého, v skutočnosti sú to rovnaké zvieratá.
  • Jedia rovnaké jedlo.

Rozdiely

  1. Grizzlies žijú predovšetkým v Severnej Amerike.
  2. Na krku grizzly môžete vidieť golier bielej vlny.
  3. Medveď grizzly má veľké pazúry.
  4. Medveď hnedý, ktorý sa nachádza v Rusku, je oveľa menší ako grizzly, ktorého výška môže dosiahnuť tri metre.
  5. Medveď grizzly je mobilnejší ako jeho hnedý náprotivok.