Aký je rozdiel medzi indickým (ázijským) slonom a slonom africkým?

Slon africký aj indický patria do rodiny slonov, ale sú to rôzne druhy. Do tejto rodiny patrilimamuti , vyhynutí počas poslednej doby ľadovej, ako aj mastodoni, ktorí žili v Amerike a zmizli krátko pred príchodom ľudí. To je dôvod, prečo je väčšina rozdielov medzi týmito druhmi viditeľná voľným okom.

Nie je žiadnym tajomstvom, že slon jenajväčší pozemský tvor žijúci na zemi . Presnejšie povedané, slon africký (Loxodonta africana) je rozpoznaný ako najväčší na planéte, stúpajúci asi štyri metre na ramenách. Dĺžka trupu takéhoto zvieraťa sa pohybuje medzi značkami6 - 7,5 m . Hmotnosť priemerného jedinca je7 ton .

Slon africký

Slony indické alebo ázijské (Elephas maximus) sú vo všetkých ohľadoch nižšie ako držiteľ záznamu:

  • Výška do troch metrov.
  • Dĺžka tela - až šesť a pol metra.
  • Priemerný muž váži 5 ton.

Vedci sa domnievajú, že slon africký je potomkom mastodónov a predkovia slonov indických sú mamutmi.

Slon indický

Vonkajšie rozdiely

\ t

Slon africkýmá väčšie ušiako slony ázijské. V prvom type zvieraťa táto časť tela rastie do dĺžky jedného a pol metra, zaokrúhlená. Uši ázijského vzhľadu sú rozšírené a mierne ostré smerom nadol.

Príroda udelila kly na samce aj samice afrických druhov. V „dievčatách“ sú však zvyčajne menšie. V ázijských slonoch je to naopak: kly rastú len v „chlapcoch“, a dokonca niesto percent. Indiáni bez klokov slonov zvaných Mahna. Slon africký má kly dlhšie (do 3,5 metra), zakrivené. V ázijskom type slonov sú kratšie a takmer rovné.

Slon v Indii

Koža slona afrického je pokrytá nespočetnými vráskami a záhybmi . Indián má naopak skromnú líniu vlasov. Aj tieto dva druhy sa líšia vo farbe: slony africké sú sivohnedé, indické môžu mať farbu z palety od šedej po hnedú.

Ústava a stravovacie návyky

\ t
Zadná strana slonov afrických je takmer rovná, mierne konkávna, so vzostupom v sakrálnej oblasti. Ázijské slony naopak, konvexné. Pomerne skromná veľkosť ázijskej obrie savanyvizuálne vyzerá masívnejšie ako africká , pretože jej končatiny sú krátke a hrubé, na rozdiel od končatín iných druhov. Štruktúra nôh sa dá ľahko vysvetliť rozdielmi v stravovacích návykoch indických a afrických slonov: bývalí jedia iba konáre a listy, ale neváhajte štiepiť trávu: tá druhá naopak jedí iba listy z vetiev stromov.

Dospelý africký slon

Trunk- charakteristický znak slonov ako druhu. To nie je naozaj nos, skôr zúžená horná pera. S pomocou kmeňa, slon dýcha, dostáva jedlo, nápoje, kúpa sa a tak ďalej. Štruktúra tohto telesa u uvažovaných druhov je tiež odlišná. Koniec kmeňa slona afrického je vybavený párom prstovvýhonky, indický má len jeden taký výstrel (vyššie).

Rozdiely afrických a ázijských slonov sa rozširujú aj do štruktúry chodidla. Na predných nohách indických slonov je päť kopyt, na zadnej strane štyri. Africké zadné nohy majú päť kopýt (niekedy štyri) a tri zadné nohy.

ázijský a africký slon

Vnútorná štruktúra a vlastnosti správania

\ t

Rozdiely v štruktúre orgánov a systémov slonov afrických a ázijských sú tieto: prvý má42 hrán , druhý má38 , prvý má tridsaťtri stavcov v chvoste a druhá je iba dvadsaťšesť. Tam sú rozdiely v zariadení molárov.

Slon africký dospieva do veku25 rokov . Indián sa vyvíja oveľa rýchlejšie: sú pripravení produkovať potomstvo už v15 - 20 rokoch .

Pokiaľ ide o náladu, potom ázijskí sloni vyhrajú. Z pohľadu ľudí. Prečo? Pretože sa správajú priateľsky, ľahšie sa školia. Ázijskí sloni doma (v juhovýchodnej Ázii) pomáhajú ľuďom niesť ťažké bremená a robia inú tvrdú fyzickú prácu. Vo svete pracujú indickí sloni v cirkusoch. Slon africký je naopak oveľa agresívnejší a horší poslušný človek. Ale ich výcvik je teoreticky možný: je známe, že africkí sloni sa zúčastnili kampane Hannibalu v Ríme v 3. storočí pred naším letopočtom.

Kde sídli

Ázijské druhy sú dnes bežné vo východnej, severovýchodnej a južnej Indii, vo východnej častiPakistan, Barma, Nepál, Thajsko, Kambodža, Laos, Cejlon, Malacca a Sumatra. Žijú na širokom spektre území, od savany zarastené vysokou trávou až po husté džungle. Stádo má zvyčajne od 15 do 3 desiatok jedincov. Staršiamúdra staršia žena .

ázijský slon v biotope

Slon africký žije v celej africkej krajine južne od púšte Sahary. Pôvodne bolo prostredie afrických savanských obrov neprerušené, ale dnes je plné medzier: tento druh zvierat už nežije na prevažnej väčšine území Južnej Afriky, Botswany, Namíbie, Etiópie; na severe Somálska vôbec nie je. Slon africký môže žiť z najrozmanitejších krajín, okrem púšte a polopúšte. Tieto slony žijú v impozantných stádach. Skoršie v stáde môže byť až štyristo jedincov.

Slon africký v biotope

Slony oboch druhov produkujú na svoj život približne päťmladých teliat . Rodinné väzby sú v stádach veľmi silné. Skupina slonov sa môže skladať zo stoviek jedincov spojených krvou. Slony sú kočovné zvieratá, nemajú špecifický biotop. Sloní stáda trávia celý svoj život na cestách: hľadajú jedlo, ktoré potrebujú každý deň obrovské množstvo, a strávia noc v blízkosti vodných útvarov.

Dnes sú všetky známe druhy slonov ohrozené úplným zmiznutím, takže sú uvedené v Červenej knihe.