Čo odlišuje gepard od leoparda a jaguára

Zástupcovia rodiny mačiek sú dokonalí predátori, ktorí sú na vrchole potravinového reťazca. Špecializujú sa na potraviny, ktoré skrývajú, prenasledujú a veľmi zriedkavo sledujú zvieratá. Veľkosť a hmotnosť mačiek sa pohybuje v rozmedzí od 1 kg do 300 kg ,od 30 cm do 4 metrov . Vlasy sú väčšinou krátke, okrem druhov, ktoré žijú v chladných zónach planéty av horských oblastiach, majú sivastú až červenú farbu, pokryté pruhmi, škvrnami a škvrnami. Veľmi dobre vyvinutý sluch a zrak, vôňa nie je veľmi dobrá.

Zvlášť aktívny životný štýl sa vykonáva v noci av noci, zriedka počas dňa. Hlavne odvodený z pseudo-Elurus v období Miocene, v Eurázii, a potom sa usadil na zvyšku kontinentov.

Jaguary

Jaguáre sú veľké mačky, jediní zástupcovia rodu panterov v Severnej a Južnej Amerike. Lokalita sa rozprestiera od Mexika a Paraguaja až po sever Argentíny. Hmotnosť samcov je približne90 - 95 kg . Samice sú o niečo jednoduchšie. Väčšina jaguárov žije v tropických lesoch, ale niekedy prichádza do hôr, stúpa do nadmorskej výšky 2000 metrov a chodí k pobrežiu k oceánu.

Jaguar

Vedúc osamelý životný štýl na svojom území s rozlohou do 50 kilometrov štvorcových sa neustále pohybuje . Na jednom mieste jaguár zvyčajne loví niekoľko dní, potom ide na ďalšie miesto. Neustále sa približuje k hraniciam svojho pozemku a vyznačuje ho. S jej kongenermi zaobchádza veľmi tolerantne, čo nie je prípad iných mačiek.

Táto mačka je najčastejšielovy v čase súmraku, a bez toho, aby na svojom území mali veľké stáda kopytníkov, lovia hlavne zo zálohy v blízkosti nádrží. Živí sa rybami, kajmanmi, hadmi, korytnačkami a jeleňmi. Neváhajte jaguára a hospodárskych zvierat.

Útokom na svoju obeť, najmä zo strany alebo zozadu, privádza zviera na zem. V tomto prípade obeť utrpí vážne zranenia, niekedy smrteľné. S veľmi silnými čeľusťami často predátor uštipne svoje obete lebky. A začne ho jesť aj s hlavou. Carrion sa nekrmí, ak je korisť príliš veľká, zostáva blízko nej a potom ju dokončí. Dobre pláva a lezie po stromoch, čo mu pomáha pri love opíc. Útoky na osobu, je registrovaná, veľmi málo. Ale od toho muža, pretože jeho krásna kožušina trpela veľa, je Jaguar uvedený v Červenej knihe a licencovaná streľba je povolená len v Brazílii.

Leopardi

Leopardi sú najčastejšie z rodu veľkých mačiek. Ich obrovské rozlohy života sa tiahli z Afriky, Turecka, Iránu, Indie a Ďalekého východu. Žijú v horách, savane, trópoch a púšťach. V chladných biotopoch majú leopardi hustú luxusnú kožušinu av lesných častiach na ostrovoch Javy a na polostrove Malay sa často nachádzajú takzvané čierne leopardy s veľmi tmavou srsťou. Často sa nazývajú panteri, aj keď je to nesprávne.

Leopard

Leopardi vedúosamelé životy , pričom uprednostňujú vždy lov v noci. Napriek svojej menšej veľkosti v porovnaní s tigrom a levom má veľkú siluumožňuje loviť veľké zvieratá. Nádherný lesný strom, môže loviť opice na stromoch, často odpočíva, alebo sedí v zálohe na ne. Africkí leopardi pretiahnu svoju korisť na stromy a zachránia ich pred inými predátormi.

Zoznam loveckej koristi je tiež pomerne rozsiahly, zahŕňa rôzne druhy antilopy, jeleňov, srncov, opíc a vtákov. Rád krást psov a korisť od súperov. Ľudia sú zriedka napadnutí, ale zranené zvieratá takmer vždy zaútočia.

Medzi leopardmi sú prípady kanibalizmu, väčšinou sú chorí, alebo starí jedinci, alebo zranení poľovníkmi. Veľa leopardov bolo zničených kvôli móde pre škvrnitú kožušinu. V niektorých krajinách je lov tohto dravca zakázaný, ale v Afrike je povolený lov trofejí.

Gepard

Gepard je jedinečný predátor, ktorý sa veľmi líši od ostatných mačiek. Gepard je rozšírený takmer v celej Afrike, malá populácia žije na Blízkom východe. Dospelý samec váži v priemere40 - 60 kga výšku v kohútikuaž 90 cm .

Cheetah

Gepardi lovia vždy počas dňa, medzi korisť hlavne gazely, impaly, mláďatá pakonožiek, zajace. Ak gepardi idú loviť trikrát, môžu dostať pštros. V afrických savanách, medzi predátormi, je to najslabší. Leopardi a levy často berú jeho korisť a o hyenách sa nič nehovorí, títo lapači dokonca donútia leva k ústupu. Gepardi nejedia mrkvu, jedia iba nezávisle zabité zvieratá.

BV minulých storočiach vládcovia východu lovili saigy s gepardmi. Tieto poľovnícke mačky sa nazývali Pardus, boli to skutočne kráľovské dary, pretože sa v zajatí nechovávali, aj keď sa o nich dobre starali a boli veľmi dobre udržiavané. Cheetahs boli vzatí na lov s ich čiapky uzavreté, takže dravci nebudú naháňať divokú hru v predstihu. Len keď sa priblížia k ich normálnej vzdialenosti, znížili sa z elektród.

Čo je medzi nimi spoločné?

Tieto mačky majú spoločné to, že sú všetkyna vrchole potravinového reťazca , narodili sa len preto, aby zabili svoju korisť všetkými dostupnými metódami. Za týmto účelom im príroda poskytovala dobrý zrak, schopný vidieť v tme silnými čeľusťami a silnými nohami. Ich sluch vám umožňuje počuť najmenší šuchot, a farba ich kožušiny vám umožní plížiť sa na vybranú obeť.

Ako sa gepard líši od leoparda a jaguára

Gepard, na rozdiel od leoparda a jaguára , loví len cez deň . Gepard sa líši svojou štruktúrou tela, akoby sa podobal psovi, s malou hlavou a dobre vyvinutým hrudníkom. Má polostiahnuteľné pazúry na dlhých nohách, čo je veľmi veľká rarita. Jeho telo je telom sprintera.

Lov geparda na otvorených priestranstvách a na rozdiel od iných chorých mačiek nepropadá, ale sleduje svoju korisť. Na krátku vzdialenosť sa blíži obeť, náš šprintér s rýchlym hodom sa snaží dobehnúť zviera. Gepardi sú najrýchlejšími dravcami na zemi, akcelerujú v malej vzdialenosti až 110 km za hodinu. akzviera bezprostredne nevyloví, nevykonáva viac ako 400 metrov. Je to dobrý bežec na krátke vzdialenosti, rýchlo vydychuje a unavuje sa. Prirodzene, že nemôže vyliezť na stromy a snaží sa nepoškodiť nohy, pretože ho kŕmia.