Čo robí puma odlišnú od pantera: opis a rozdiely

Medzi rozmanitosťou predátorov na zemi vždy pozornosť človeka priťahovala zástupcov mačacej rodiny. V dávnych dobách sa o nich písali legendy, neskôr zvedaví vedci čelili ťažkostiam pri štúdiu týchto nebezpečných majstrov maskovania. Fragmentárne informácie generovali nie menej mýtov, ako boli vynájdené. Moderná veda sa ešte stále snaží vymýtiť pravdu z fikcie, pričom ako nástroj využíva najnovšie úspechy, ako je analýza DNA a fotofixácia.

Miesto pumy a nohavičiek v rodine mačiek

\ t

Rodina mačiek kombinuje nie príliš veľa morfologických a behaviorálnych znakov. Charakteristiky tejto konkrétnej skupiny predátorov sú:

  1. Špecifický tvar lebky s krátkou srsťou.
  2. Malý počet zubov, ako u mäsožravých ( 28-30 jednotiekk).
  3. Taktika lovu zo zálohy.

Puma

Rozmery zástupcov tejto rodiny môžu byť veľmi rozdielne, preto sa pripúšťa rozdelenie na malé a veľké mačky. Rozdiel medzi nimi jeschopnosť publikovať rev , zvláštny pre mimoriadne veľké kvôli špecifickej štruktúre ich hrtanu. Táto podskupina sa nazýva aj panter.

Puma aj zviera, ktoré sa označuje ako panter, patria khlavným členom rodu mačieka žijú v Amerike. Prvé zviera dostalo meno indiánov a v európskom jazyku sa nezmenilo. Puma sa tiež nazýva horský lev a puma.

Panther

Panther bol nazvaný absolútne čierny.predátor málokedy sa vyskytuje v prírode. Moderná veda vie, že toto zviera ako samostatný druh neexistuje. Čierny panter sa nazýva jaguár, ktorého koža má špecifickú farbu kvôli nadbytku melanínu. Ak sa dobre pozriete, uvidíte na ňom charakteristický vzor. Je obzvlášť viditeľný na ľahších plochách - bruchu a labkách.

Panther na strome

Miesto výskytu pumy a nohavičiek a štrukturálne znaky tela pumy a panterov

Puma aj panter (toto meno sa používa na označenie nezvyčajných jedincov dnešného jaguára) žijú v Novom svete. Biotop prvého veľkého predátora jehorský terén oboch Amerik. Majú dlhé a pružné telo a pazúry, ktoré môžu byť vtiahnuté dovnútra. Žijúci na vyššom teréne, puma je neustále konfrontovaná s drsným podnebím a nízkymi teplotami. Tento predátor má veľké, svalnaté telo a relatívne krátke nohy. Táto funkcia mu pomáha udržať ťažisko bližšie k zemi, čo je veľmi dôležité pri pohybe po skalách.

Puma v biotope

Jaguár je najväčšia mačka v Amerike. Vo svetovom rebríčku gigantov tejto rodiny sa radí na tretie miesto, druhý je len na tygra a leva. Obyvatelia Latinskej Ameriky často nazývajú tento predátor tiger a názov "jaguár", na rozdiel od "pantera", je miestneho pôvodu. Na oboch kontinentoch je tento zástupca rodiny mačiek, podobne ako puma. Jeho biotop jedžungli Špecifickým znakom tohto predátora sú pretiahnuté špičáky, ktoré umožňujú obeti doručiť jeden smrteľný úder.

Poľovnícke správanie, strava a farba pumov a panterov

\ t

Podobne ako väčšina mačiek, aj puma a panther lov v časesúmraku . Taktika útoku týchto zvierat: tiché a nepostrehnuteľné zmenšenie vzdialenosti k obeti a bleskový výstrel. Základom dávky pumy sú kopytníci žijúci v hornatom teréne. Občas zviera loví malé bylinožravce a hlodavce. Vzhľadom k tomu, že miestne krajiny nie sú bohaté na vegetáciu, farba dravca je monotónna, piesčitá. Vlasy sú ťažké chrániť telo pred dažďami, ktoré často sprevádzajú ráno a večer v horách.

Puma on a Hunt

Čierny panter, ako majiteľ nezvyčajnej tmavej farby, pokračuje v love neskôr ako jeho ľahší príbuzní. Ak sú škvrnité kože vzor pomáha vyblednúť v hre svetla a tieňa v podrast, potom pre dokonalé zamaskovanie takmer čierna mačka budete potrebovať oveľa viac tmavých oblastí. Existuje verzia, že čierny panter je úspešnejší predátor ako bežný jaguár. Jedlá pre tento druh zvierat sú:

  • Kopytníci bylinožravce.
  • Hlodavce.
  • Korytnačky.
  • Vtáky (častejšie ich vajcia).
  • Malé kajmany.

Jaguár je jediný v celej rodine mačiek, ktorá sa nebojí vody a môže loviť aj v plytkej vode.

Puma a Panther, nedávne objavy a ekologický stav

Podľa štúdiíV priebehu posledných desaťročí patrí jaguár k najstarším druhom rodu mačiek. Boli časy, keď títo predátori obývali všetky kontinenty. Možno, že čierna farba, ako univerzálna, im pomohla získať tak širokú distribúciu.

V súčasnosti je gén zodpovedný za tento jav pomerne zriedkavý. Po výskume DNA sa ukázalo, že puma je príbuzným gepardov. Druhé druhy získali svoje vlastnosti počas adaptácie na biotop, ale spoločný predok bol skôr ako puma.

V Amerike je populácia jaguárov na pokraji zániku, ale puma nedávno opustila skupinu živočíšnych druhov, ktorým hrozí vyhynutie. Hlavnou hrozbou pre týchto predátorov je pytliactvo a zničenie ich biotopov. Skalnaté pohoria obývané pumou nie sú veľmi vhodné na ľudskú činnosť, preto nie je ťažké vyčleniť pôdu pre rezervu. Dažďové pralesy Strednej a Južnej Ameriky sa znižujú katastrofickým tempom kvôli drevu a čisteniu ornej pôdy.